Filmdage i Øst For Paradis

10.-11.04.2014

Vi deltog i Palæstina Filmdage i Øst For Paradis, hvor Huda kort fortalte om foreningen. En del af billetindtægten, nemlig 5 kr. af hver solgt billet gik ubeskåret til vores indsamling, der hjælper palæstinensiske børn i nød. Via billetterne fik vi indsamlet et beløb på 695 kr.

Palæstina Filmdage i Øst For Paradis satte fokus på palæstinensernes liv og skæbne. Der blev vist den Oscar-nominerede Omar, og den prisbelønnede Amreeka, som begge er palæstinensiske film af høj kvalitet. 

 

Omar blev præsenteret i samarbejde med CPH PIX. Filmen er prisbelønnet og Oscar-nomineret i år, det er både en thriller og en romantisk film med melodrama. Bageren Omar træner i fritiden til en aktion med barndomsvennerne Tarek og Amjad. De daglige ydmygelser, de udsættes for under den israelske besættelse, skaber frustrationer, vrede og afmagt. De vil dræbe en israelsk soldat, hvilket synes både hensynsløst og meningsløst. Men de føler, de bør gøre noget. Aktionen får dramatiske følger, især for Omar og hans hemmeligholdte kærligheds-affære med Tareks søster Nadja. Instruktør er Hany Abu-Assad, der i 2005 lavede den Oscar-nominerede Paradise Now.

Amreeka er prisbelønnet ved flere filmfestivaler. Filmen handler om Muna Farah (Nisreen Faour), der er fraskilt, ansat i en bank og lever på Vestbredden med sin teenagesøn Fadi. Dagligt har de problemer ved de israelske checkpoints og drømmer om et andet liv. Muna får mulighed for at rejse til USA, hvilket hun tøvende beslutter sig for, med håbet om at starte et nyt liv for sig selv og sin søn. I USA flytter de ind hos Munas søsters familie. Muna har svært ved at få arbejde, og da det endelig lykkes i en burger-bar, skammer hun sig over det. Fadi har problemer i skolen og stemningen overfor arabere er ikke så god efter 9/11. Filmen er instrueret af Cherien Dabis.