Oles besøg i Jenin-flygtningelejren

15.11.2014

Den 12. oktober 2014 besøgte vores gode ven og journalist Ole Jessen Jenin-flygtningelejren, hvor han mødte to af de familier, som havde modtaget skoleting til deres børn i forbindelse med vores projekt Skoleting til skolestart. Nedenfor kan du læse om Oles besøg hos de to familier.

 

Besøg hos Mohammad Khalil Abu-Atyeh
39 år, bygningsarbejder, der kun har arbejde af og til. Han har levet i Jenin flygtningelejren hele sit liv. Han og hans kone har 8 børn. Det ældste barn er 19 år, det yngste 1 måned. Han siger, at mad og medicin er dyrt. Han fortæller, at en stor sæk mel koster 230 shekel. Når børnene er syge giver de dem hovedpinepiller, da de ikke har råd til anden medicin. Familien har fået støtte fra HelpingHand indsamlingen, til tre af børnene, en dreng og to piger, 9, 10 og 12 år. De har fået skoleuniform, skoletaske, skrivemateriale og den slags.Hvis børnene ikke har skoleuniform kan de ikke gå i skole. Hvis de ikke får fra HelpingHand indsamlingen kan de måske få gamle uniformer fra andre, men det er usikkert.

”Vi er meget glade og taknemmelige for hjælpen, og jeg vil takke meget for den,” siger Mohammad Khalil Abu-Atyeh, der selv er analfabet.

Han synes, det er meget vigtigt at hans børn går i skole og senere får en uddannelse. Han understreger, at det  gælder alle hans børn, både pigerne og drengene.

”Nogle gange lader jeg være med at spise, for at jeg har råd til at sende mine børn i skole,” siger Mohammad Khalil Abu-Atyeh.

Lidt eftertænksomt tilføjer han: ”Uddannelse er deres våben.” 

Familien bor i en lille toværelses lejlighed i flygtningelejren, i et hus af en ringe standard. Der er desuden et lille køkken og et lille toilet. Forholdene er ikke de bedste.

”Hvis jeg kunne bo et andet sted med min familie, så ville jeg gøre det,” siger Mohammad Khalil Abu-Atyeh.

Om grunden til, at familien på trods af de svære vilkår og fattigdom har så mang børn, siger han: ”Sådan er det bare”.

Men efter at de har fået det sidste barn, der nu er en måned gammel, er det slut. De skal ikke have flere børn fastslår han. Hans kone er syg og har ikke mælk til at amme det mindste barn, og det bekymrer familien, da det er dyrt at købe modermælks-erstatning. Se interviewet med Mohammad på Youtube her.

 

Besøg hos Khaled Ahmad Issa Hweel
54 år, bygningsarbejder, har været arbejdsløs i mange år. Havde arbejde kortvarigt i 2012, men har ikke haft noget siden. Han og hans kone har 7 børn, hvoraf der er én dreng og seks piger. Tre af børnene har fået hjælp fra HelpingHand indsamlingen: Skoleuniform, bøger, skrivemateriale osv. Hvis de ikke havde fået hjælp fra Danmark, kunne de måske få nogle gamle skoleuniformer fra familie eller fra andre. Men det er ikke sikkert. Han siger, at familien ikke får hjælp fra UNRWA.

”Med så mange børn, som vi har, er det svært. Men Allah har bestemt det, og han hjælper os med det,” siger Khaled Ahmad Issa Hweel.

Familien bor i en lejlighed, der er i en meget bedre stand, end hos den første familie. Det forklares sådan: Da israelske soldater smadrede mange af husene i 2002, kom der økonomisk hjælp fra de arabiske golfstater til at genopbygge husene. Dermed fik denne og adskillige andre familier et bedre hus at bo i, end de havde haft før.

”Jeg vil takke alle i Danmark, der støtter og hjælper os. Det er en meget vigtig støtte, så vi kan sørge for, at vores børn får en uddannelse. Tak,” siger Khaled Ahmad Issa Hweel.